Çarşamba, Ocak 22, 2025

    Robotik cerrahi ile pankreas ameliyatı oldu, 3 saatte ayağa kalktı

    İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) Medical Point Hastanesinde tedavi gören İsmail Ateş isimli hasta, gerçekleştirilen robotik ameliyatla dalağını kaybetmeden sağlığına kavuştu. Aynı gün saatler sonra ayağa kalkabilen Ateş, hastane yönetimi ve doktorlarına teşekkür etti.

    Operasyonla ilgili açıklama yapan İEÜ Medical Point Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği’nden Prof. Dr. Özgür Fırat, “Yaklaşık 7-8 yıl kadar önce hastamızın sağ böbreği, tespit edilen bir kitle nedeniyle operasyonla alınmak zorunda kalınmış. Bu nedenle sol böbreği, sağlık açısından çok daha büyük bir önem taşıyordu. Takip süreçlerinde ise, pankreasın gövdesinde meydana gelmiş bir kitle tespit edildi. Yapılan detaylı incelemeler sonucunda, bu kitlenin cerrahi müdahale ile alınmasının gerekliliğine karar verdik.” diye konuştu.

    Pankreas ameliyatlarının çoğu zaman dalağın da alınmasını gerektirdiğine dikkat çeken Prof. Dr. Özgür Fırat, “Bu durum, organların birbirine yakın konumda bulunması nedeniyle kaçınılmaz olabilmektedir. Ancak tıp alanındaki gelişmeler, artık daha karmaşık ameliyatların, hasta vücuduna daha az zarar vererek yapılabilmesini mümkün kılıyor. Robotik cerrahi, bu yenilikçi yaklaşımların en güzel örneklerinden biri. İsmail Bey ile görüştükten sonra, pankreas cerrahisinde robotik teknolojinin kullanılmasının, dalağın kurtarılma şansını önemli ölçüde artırabileceğini fark ettik. Bu durum, her ne kadar çok sık rastlanılan bir ameliyat olmasa da, bizim için önemli bir fırsattı. Hastamız da bu yaklaşıma sıcak baktı ve ameliyat kararını aldık.” diye konuştu.

    Küçük kesilerle iyileşme süreci hızlandırıldı

    Prof. Dr. Özgür Fırat, şöyle devam etti: “Bu operasyon, kapalı ameliyat olarak bilinen bir grupta yer alıyor. Robot yardımlı laparoskopik cerrahi olarak da adlandırılabilir. Özetle, hastanın karnında büyük bir kesi açmadan, yaklaşık bir santimetrelik delikler aracılığıyla gerçekleştiriliyor. Bu sayede iyileşme süreci çok daha hızlı oluyor ve vücuda verilen travma en aza indiriliyor. Robotik teknoloji, dalağı korurken hassas damar yapılarına yakın bir şekilde çalışma imkanı sunuyor. Geçmişte dalağın alınma zorunluluğu genellikle damar ilişkilerinden kaynaklanırken, robotik teknoloji ile pankreastaki kitleye müdahale sırasında bu damarları hassas bir şekilde ayırma ve kurtarma şansı verdi.”

    Aynı gün ayağa kalktı

    Robotik cerrahi ile hemen ayağa kalktığını belirten İsmail Ateş, “Robotik cerrahi sayesinde büyük kesiler yapılmadan, daha hassas bir operasyon imkanı sağlandı. Ameliyatın ardından yaklaşık 3-4 saat sonra ayağa kalkarak, iyileşme sürecinin ne kadar hızlı olabileceğini bizzat deneyimledim.” şeklinde konuştu.

    İlgili Haberler

    CEVAP VER

    Lütfen yorumunuzu giriniz!
    Lütfen isminizi buraya giriniz

    Son Dakika